Школа

Школа (от латинского — schola, от греческого — scholе) — учебно-воспитательное учреждение, осуществляющее под руководством педагогов обучение и воспитание подрастающего поколения. Содержится на средства государства или частных лиц и обществ. По характеру сообщаемых знаний делится на общеобразовательную и профессиональную (специальную); по уровню даваемого образования — на начальную, неполную среднюю (базовую), среднюю и высшую. По отношению к религии — светская и религиозная (церковно-приходская школа 1891 года).

Школы Беларуси имеют давнюю историю, восходящую к концу XIII – началу XIV веков. В те времена учиться грамоте могли дети лишь богатых людей. Существовали такие школы при монастырях и при княжеских дворах. Дети знатных вельмож могли обучаться и за границей — в Праге, Венеции, Лейпциге, Кракове. Открывались школы и при православных церквях. В XIV веке подобные школы существовали в Пинске, Мозыре, Слуцке.

В 1566 году в Великом княжестве Литовском создаются училища в Вильно, Орше, Несвиже, Шклове, Свислочи, Бресте. В них преподавались в основном Закон Божий, история, арифметика, а также немецкий, белорусский, старославянский, польский и литовский языки. Назывались эти школы уже гимназиями, и опять же обучались в них дети знатных вельмож. Для них в апреле 1579 года был создан Виленский университет. Тогда он назывался Академией. Обучение длилось 6 лет и было бесплатным.

В XVII–XVIII веках на территории Беларуси появились и средние училища в Могилеве, Слониме, Юревичах. Все образование находилось в руках у иезуитов. Однако в 1773 году папа римский Климентий XIV ликвидировал орден иезуитов. В 1775 году по предложению вице-канцлера литовского Иоахима Хрептовича (1729–1812) сейм учредил Эдукационную комиссию, в ведение которой поступили все бывшие заведения иезуитов. Цели комиссии четко определил А. Киркор: «…она должна была озаботиться, чтобы окончательно разрушить то вредное направление, которое господствовало в стране в продолжение двух столетий, указать новые начала, которые бы создали будущее поколение истинно образованным и вполне понимающим обязанности свободного гражданина конституционного государства». В каждом округе появилось училище, а в уездах и приходах — школы.

Спустя 20 лет, в 1793 году, комиссией был издан Статут, в соответствии с которым был организован процесс образования в ВКЛ. Комиссия заботилась о распространении начального просвещения среди простого народа как в городах, так и в деревнях. Много способных молодых людей отправлялось для усовершенствования знаний за границу. В январе 1803 года было утверждено «Положение о народном просвещении в России». В каждой губернии полагалась одна гимназия, в уезде — училище, в монастырях и костелах — приходские училища. А в 1823 году император Александр I издал указ, запрещающий жителям Беларуси и Литвы отправлять юношей для продолжения обучения за границу. И лишь после отмены крепостного права в 1861 году власти России провели ряд реформ, в том числе и школьную, которая осуществлялась в соответствии с «Положением о начальных народных училищах». Эти документы отменяли сословные ограничения и при поступлении в высшие учебные заведения. По «Уставу гимназий и прогимназий» 1864 года расширялась сеть начальных школ. Среднее образование давали классические и реальные гимназии, позднее преобразованные в реальные училища. Однако предпринимались меры по недопущению к получению среднего, а особенно высшего образования лиц недворянского происхождения.

В Северо-Западном крае России — в Беларуси и в Литве — после разгрома восстания 1863–64 годов под руководством К. Калиновского правительством России предпринимались меры по русификации края. Использование белорусского языка не допускалось ни в школе, ни в госучреждении, ни в печати. Местных учителей заменяли выходцами из центральных областей России, привлекая их 50%-м повышением окладов.

«Народное образование», статья «Истоки образования на Беларуси», стр. 5–8, подготовил В. Поплавский

«…Народная школа может широко и беспрепятственно развиваться только тогда, когда о ее развитии будет беспокоиться тот самый народ, которому она нужна и чьи дети в ней учатся» — эта прекрасная мысль высказана известным русским педагогом К. Д. Ушинским в конце 60-х годов XIX столетия, в то время, когда в России поднялась волна общественно-учительского движения. Во главе его стояли передовые педагоги, современники Ушинского. Они выступали с требованием реформ всей просвещенческой работы. Лишь тогда Министерство просвещения сделало уступки требованиям общественности. В 1856 году был переработан Статут. Комиссия работала медленно. И только в 1860 году представила проект нового школьного Статута. Осуществление же его началось 4 года спустя, да и то в центральных районах России, а до Западного края, коим считалась наша Беларусь, это дошло лишь 10–15 лет спустя. Забегая наперед скажу, что народное образование в царской России так и не стало массовым, общедоступным. Как отмечалось в журнале «Родная нива» за 1915 год, изданном в Санкт-Петербурге, Россия по образованию стояла на предпоследнем месте в Европе.

Заметки из «Нашей нивы»

«Наша Ніва» № 36/1907 г.

«У сяле Остромэчэво мели адкрыць новую двуклассную школу. Мужыки згадзилися даць на яе па 5 рублёў и прывезци цэглы, камня и другога. Думали, што гэта школа дасць больш свету цёмнай вёсцы, ды пра аднакласную школу казали, што ад яе карысци не шмат, бо тамака вучаць тольки граматы и «пацеры говорыты». Чакали людзи, што у двукласснай школе будуць вучыць рэмесла ды не адной псалтыры. Цяпер, як школа ужо скончана, прыехаў новы инспектар и сказаў, што замест двукласнай будзе аткрыта тольки аднаклассная школа. Мужыки вельми нездаволены гэтакой пераменай».

Nemo

«Наша Ніва» № 24/1908 г.

С. Остромэчэво Гродзенск. губ. Брэсцк. пав. У нас адкрылі двукласнае вучылішчэ (ано мае большые правы, можна выйсці на аптэкара, фэльчара, жэлезнадарожнага тэхніка). Другі клас памешчаецца у кватэры вучыцеля. Трэба каб мужыкі з в. Лышчыцы, Кошылова, Бояр, Морозовіч і др. як небудзь сціснулісь і далі па 2 руб на школу, што абецалі у прыгаворы. Цяжка, бо мужык кожную капейку дарма не дае, але тут карысць будзе, бо многа хлапцоў можэ выйсці ў людзі. Добра завясці рэмеслены варыянт пры школе, ці навуку аб сельскай гаспадарцы. Добра было бы завясці новые кросны — самалёты. Нехай мужыкі пашлюць сваіх старастоў да інспектара, да земскага, да Лышчыцкой воласці, каб патлумачыць усю справу.

Nemo

«Наша Ніва» № 25/1909 г.

С. Остромэчэво Гродзенск. губ. Брэсцк. пав.Пастараліся некаторые добрые людзі і выпісалі учыцельку-майстрыцу, каторая хацела навучыць дзяўчын плясці карункі вэнэціанскіе, вышыўкі і розные хітрые дэсэні. З Расеі такіе карункі работы вёсковых баб пасылаюць нават за граніцу, і гэта дае добры заработак. Напрыклад, маскоўскі кустарны музей прадаў карунак і вышывок вёсковай работы на 35 тысяч рублёў (1905 год). У Маскоўскай губ. ёсць тры такіе школы — варштаты. У Беларусі ёсць школа ткацтва і карунак у г. Дзісне, Вілен. губ і школа графіні Моль. Але ў Остромэчэве не удалося завясці карысную для народу справу: захацела вучыцца толькі 8 дзеўчат; каб назьбіралася 50 душ, дык вучыцелька асталася бы, а то яна хочэ выезджаць. Вот табе і памагай вёсковым людзям!

Nemo

Развитие капиталистических отношений потребовало от царского правительства расширения письменности и образованности «производительных сил». Власти вынуждены были пойти на открытие школ грамотности, ЦПШ, народных училищ. Длительность обучения варьировалась от 1 до 4–5 лет. Учебный год официально начинался 1 сентября, а заканчивался 1 мая. Но на самом деле и начало, и окончание всегда оттягивались и заканчивались раньше, по мере начала и окончания полевых работ, выпаса скота. Кроме того, дети не всегда имели одежду и обувь для посещения школы. В селах и деревнях население жило очень бедно, несмотря на то, что на календаре было начало ХХ столетия. Процесс обучения шел медленно. Народное просвещение шло как русское и православное. Об изучении истории Беларуси как государства не велось даже речи, никаких сведений о родном крае, «аб роднай беларускай мове» нигде не сообщалось. Речь шла лишь о Северо-Западном крае, о западных губерниях России. Закон Божий, церковно-славянский и русский языки, арифметика, чистописание и пение — вот перечень предметов в таких школах. Кстати, даже такое образование стоило денег. За обучение в ЦПШ платили 1 рубль за человека; в школе грамотности с мальчика — 50 копеек (имеется в виду за учебный год). Иногда платили «натурой» — 12 четвертей 6 четвериков картофеля, 45 рублей деньгами в народном училище, кроме ремонта училища, мебели и классных принадлежностей. Поэтому, согласно переписи 1897 года, 71,5% населения уездов было неграмотным.

Село Остромечево не составляло исключения. Лишь в начале века, в 1900–1905 годах, количество детей народного училища перевалило цифру 100. В годы моей юности в деревне жили еще несколько человек, окончивших народное училище, ЦПШ или школу грамоты. Многие погибли на фронтах войн ХХ века. Те же, кто остался жив, были очень почитаемы среди своих односельчан. Они обычно при всех властях избирались в органы местного управления, писали людям разные прошения и заявления. Некоторые после освобождения д. Остромечево в 1944 году от немцев работали учителями. Кравчук Силуан Григорьевич работал учителем начальных классов во Владычицкой школе, Данилюк Дементий Федорович — в Величковской начальной школе. Женщины в церкви читали Библию и Евангелие. Они были самыми активными читателями Остромечевской избы-читальни им. Ф.Ф. Павленкова. Просвещение в д. Остромечево жителями очень почиталось. И не зря площадь между церковью и народным училищем до 1914 года называлась площадью Просвещения. Такое отношение жителей к образованию сохранилось на столетия. Остромечевская школа с 1866 года и до наших дней несет эту почетную эстафету. В 2011 году Остромечевская школа (а это и школы грамоты, и церковно-приходская школа, и народное училище, и школа «повшехна», и семилетняя школа 1939–1941 гг., и наша сегодняшняя средняя одиннадцатилетняя) отметит свой 145-летний юбилей. В областной библиотеке им. Горького разыскал несколько заметок о школе 1905–1912 годов. Они были помещены в газете «Наша Нива».

«Наша Ніва» №2/1906 г.

«Остромэчэво. Добрыя людзи пастаралися и зрабили ёлку для дзяцей. Фабрыкант Жорж Борман прыслаў з Пецярбургу цукерак, перникаў; памешчык Пузына даў 3 рубли, другия трохи дали грошэй. Дзетки павесялилися, дастали гасцинцаў. Запалили сьвечки на ёлцы, сьпевали чытали вершы. Дзеци вясковыя гэты год будуць успаминаць радосны для их дзень Коляд. На такую ёлку великих трудов ня трэба, трэба тольки добрую волю и звычай, узяўшыся за кожнае дзела, давясьци яго да канца. А то у нас в Беларуси вясковыя боли абразованыя людзи тольки пишчаць, што ў правинцыи нашай ня можна ничога зрабиць. Непраўда, хто мае магучую волю и добра упрэцца — ўсё можа зрабиць».

N. N.

«Наша Ніва» № 35/1911 г.

У губэрняхАгульны працэнт  
граматных
На 1000 мужчын  
граматных:
На 1000 жанок
граматных:
Ковенскай42,1 %428 душ414 душ
Віленскай29,3 %348230
Гродзенскай29,1 %384196
Вітэбскай24.6 %299195
Мінскай17,7 %254101
Могілёўскай  17 %25884
Смаленскай17.2 %28671

Бачыце, што там, дзе найменш народных, цэркоўных і інш. школ, дзе найменш дзяцей ў іх вучыцца, граматных шмат болей, чым па тых губэрнях, дзе школ болей. Гэтак вядзецца перш-наперш у Ковенскай губ., пасьля ў Віленскай і др.

Як растлумачыць гэткае дзіва? Атказу на гэта ў казённай статыстыцэ німа, але знайсьці яго лёгка можэ той, хто знае жыцьцё нашай старонкі. А хто яго пазнаў, той добра ведае, што тутака народ усё болей і болей рвецца к навуцы. Там, дзе ён ужо збудзіўся з мёртваго сну, ён не агледаецца, што німа школ даволі: шмат дзе селяне сваімі сіламі вучаць дзетак граматы, наймаючы ад сябе вучыцеля, каторы—часта-густа галадаючы — вучыць па хатах; так сама знаходзяцца прыватные асобы, што нясуць сьвет навукі ў нашы вёскі. Гэтак крок за крокам шырыцца граматнасць у нашай старонцы, ня гледзячы на тое, што школ нехватае, а і ў тых, якіе ёсць, навука вядзецца ў чужой мове, ды часта яны служаць дзеля таго, каб выганяць беларускі дух з дзяцей...

Усё гэта паказывае, што у беларускім народзі жыве вялікая жывая сіла; і калі яна здолее вырвацца з глыбіні наверх — на волю, народ наш можэ мець вялікую будучыну.

У тым часі, як пісалася гэта стацьця, у Рэдакцію прынясьлі с почты пісьмо народнаго вучыцеля з Гродзенскай губ. акурат у тэй справе, якую мы закранулі. Вось што пішэ гэты вучыцель:

«Німа у нас больш цяжкай рэчы, як аткрыць ці пабудаваць у вёсцы школу. Каб аткрыць у вёсцы ці сяле школу, селяне павінны сабрацца на сельскі сход, напісаць прыгавор і паслаць яго у воласць; воласць сьведчыць той прыгавор, што правільна напісан, і подпісі; тады яго запісываюць у кнігу прыгавороў і праз валасное праўленьне пасылаюць у дырэкцію народных вучылішч. Але гэта йшчэ ня ўсё. У дырэкціі прыгавор схода павінен перш-наперш доўга адпачыць — адлежацца, а посьле яго разгледаюць і вельмі часта адсылаюць назад, каб селяне напісал нанова — павэдлуг «формы»,— значыць, каб у прыгаворы было паказано, што селяне бедные, малазямельные, ня маюць заработкоў і т. д. Дзеля гэтаго трэба ізноў склікаць сельскі сход, падпісаць і адправіць старой дарогай—праз усе інстанціі. Прылучаецца, што справа аб школе цягнецца неколькі год.

«Ешчэ болей формальнасьцей і перапіскі бывае тады, як прыходзіцца ставіць дом пад школу. Каб дастаць падмогу на будоўлю і дармовы лес, трэба так сама пісаць прыгавор «па форме»,—значыць, паказаць, што селяне бедные, малазямельные, ня маюць заработкоў і т. д.; бяз гэтых слоў просьба ня будзе споўнена. Бытцым-то вышэйшае начальство ня ведае, што багатых сёл і вёсак у нашай старонцы зусім німа!

«Будуюцца у нас школы з даўных пор без уселякіх пляноў, проста па загаду валаснога пісара, сьвяшчэніка, вучыцеля, неграматнаго старшыні, або сельскаго сходу. Вось і ня дзіва, што нашы школы па вёсках горш за загранічные сьвінные хлявы: халодные, сырые, цёмные, цесные, без доступу сьвежаго паветра. Іншые інспэктары народных школ часам наказываюць вучыцелём рабіць пляны і сметы дзеля будоўлі новай школы, але-ж вядомая рэч, што вучыцелі ня могуць быць за архітэктароў, бо іх гэтаго ў сэмінарыі не вучылі, і такая работа — асабліва пісанье сметы — для іх зусім незнаёма. А вось манаполькі, спірто-ачыстные заводы і т. д. дык будуюцца павэдлуг пляноў, зробленых архітэктарамі і інжэнерамі; гэта ўсё будоўлі выгодные, цёплые, сьветлые, с памалёванымі падлогамі. Зайдзіся-ж у сельскую школу, і перш за ўсё кінецца табе ў вочы нізкая столь, маленькіе вокны, цесната, невыгодные лаўкі, на якіх сядзець цяжка; затхлы дух, недахват паветра, цёмные, запыленые сьцены дапоўняць абраз нашай сельскай школы. Не кажу ўжо аб тым, што праз сьцены і с-пад падлогі сьвішчэ вецер...

«Павэдлуг маей думкі, школа павінна займаць першае мейсцо ў гасударстве, першае мейсцо ў вёсцы. Яе трэба устроіць так, каб з яе ішоў сьвет у народ, а не нарэканьня полугалоднаго вучыцеля і плач мерзнучых дзяцей».

Вось што пішэ народны вучыцель аб школах у Беларусі. Сумна гэта. але ня верыць нельга...

А. Н-а.

«У 1897 годзе на 1000 мужчын граматных — 384; женшчін — 196, на 1 школу ў сярэднім прыходзіцца — 47 вучняў, а на кожнага вучыцеля — 39 душ».

Nemo

«Наша Ніва» № 2/1909 г.

Остромэчэво, Грод. губ. Брэсцк. пав. — нашу школу недаўна перарабілі ў двухкласную, цяпер тут чытаюць лекцыі для ўсіх і паказваюць «туманные карціны». Вось 26 грудня чыталі аб будове цела чалавека, дык зыйшлося вельмі многа народу, старых і маладых, мужчын і кабет. Вучні гэтай школы шмат кніжок бяруць чытаць с бібліятэкі-чытальні.

Школа-варштат дзе плятуць карункі, ідзе нічога сабе. Вучыцца тамака каля 30 дзяўчынак, ды ўжо нават зарабляюць па 30 капеяк у дзень, а ўсяго разам сплялі карунак рублёў на 50. Суседніе вёскі вельмі цікавяцца гэтым і нарэкаюць, чаму казна не пашле «інструктароў», каторыя б ездзілі па вёсках і закладалі школы рэмесла ды вучылі бы, як будаваць хаты, што нават агню не баяцца, як гнаць зямлю парэшкамі і др., а так сама ўсякія рамёствы. У Острамечаве найлепей вышывае Матрона Обломская і нават хочэ ехаць далей вучыцца ў Пецербург.

На Каляды у остромечэўскай школе зрабілі для дзяцей ёлку. Цукеркоў і пернікоў (12 фунтоў) прыслала фабрыка Ландрін, а на падарункі вучням (кніжкі, алуўкі і др.) злажылі грошы некалькі тутэйшых людзей. Дзеці вельмі цешылісь з ёлкі, пелі песні, казалі вершы. Паглядзець на ёлку прыйшлі і сталые мужыкі — бацькі вучнёў. І для іх гэта ёлка была светлым праменем, каторы рэдка сагравае іх гаротнае жыццё.

Nemo

«Наша Ніва» № 42/1909 г.

Остромечэво, Гродзенск. губ. Брэсцкаго пав. Пры нашэй 2-х кляснай школе закладаюць гадоўнік і школку фруктовых дрэваў.

Даглядаць за дрэвамі будуць самі вучні пад даглядам вучыцеля. Калі хлапец канчае навуку, то яму даюцца ўсе тые дрэвы, што ён выгадаваў. Такім чынам і вучні прывучаюцца хадзіць каля фруктоваго дрэва, і закладаецца пачатак селянскім садам.

С. Замута

«Наша Ніва» № 2/1910 г.

М. Остромэчэво. 20 дзекабра тут адкрылі 2-х класнае вучылішчэ. Гэта ужо трэцяе у нашым (Лышчыцкім) павеце вучылішчэ. Вучні прыбралі школу вельмі пекна. З зеляніны зрабілі надпіс «ученье сьвет»; «і школа: спасіба скажаце вы ей, как будете большие». На гэта свята шмат сабралася сялян; пасля малебна бацюшка гаварыў аб патрэбе навукі дзяўчынкам, бо гэта будучыя маткі, каторыя маючы прасьвету, лепей патрапяць гадаваць дзяцей — будучую сілу і апору краю.

С. Закута

М. Остромэчэво «Дзіўна у нас заводзіцца звычай: даўней сходы адбываліся ў школах, дзе было і выгодна і прасторна; цяпер адбываць сходы у карчме … Эй, гэты пунк да нічога добрага не давядзе».

На верх старонкі

  • Докладnew
  • Остромечево и остромычивци
  • Предисловие
  • Дела давно минувших дней
  • Легенды о селе Остромечево
  • Род Пузыны
  • Заметки из «Нашей нивы»
  • Урочища (хутора) (1935–1960)
  • «За польским часом»
  • Подсобное хозяйство
  • Хутор Вылычково
  • Владычицы
  • Почта в Остромечеве
  • Повзрослевшее детство
  • Сказ о матери
  • Далекое детство
  • Жизнь в послевоенное время
  • Есть только миг...
  • Памяти земляков
  • Мой старший брат
  • Невозвратимое…
  • Мы родом из детства
  • Природа нашего детства
  • Пословицы, поговорки
  • Песни
  • Прымовкы, шчыталки, игры
  • Школа
  • Народные училища Брестчины
  • Они были первыми
  • А жизнь короткая такая
  • «Школа»
  • Сочинение на заданную тему
  • Незабываемое...
  • Отец, Учитель, Человек
  • Годы далекой юности
  • Всегда помню учителей
  • Я был первым выпускником
  • И запах сирени 45-го...
  • Самый «классный» класс...
  • Школьные годы чудесные...
  • Жизнь, отданная школе
  • Школу всегда вспоминаю
  • Школа — фундамент жизни
  • Личный пример А. Даниша
  • Библиотека
  • Павленков Ф. Ф.
  • Заметки из «Нашей нивы»
  • З гісторыі народных бібліятэк
  • Братья Романские
  • В библиотеке работали
  • Иван Иванович
  • Свято-Михайловская церковь
  • Памяти отца Евгения
  • Тарима Лукьян Антонович
  • Праздники нашего детства
  • Память
  • Воины, погибшие в 1944 г.
  • Сережина ель
  • Колхоз "Память Ильича"
  • Люди счастливой судьбы
  • Красота рождается в душе
  • СПК "Остромечево"
  • Четверть века
  • Остромечево сегодня
  • Моё Остромечево
  • Служба дня и ночи
  • Прекрасное далёко…
  • Слоўнiк тэрмiнаў
  • Хронология событий
  • Послесловие
  • Видео

  • Здания народного училишча
    1905 г. постройки


    1–6 классы школы «повшехной» Учитель Жак, директор Болеслав Флёрэк и ксендз (1937)

    Web hosting by Somee.com